Breng zitcomfort in huis met een Eames DSR stoel. Dit is bovendien niet zomaar een stoel; het is namelijk een stoel met een bijzondere geschiedenis. De stoel is ontworpen in een roerige en moeilijke tijd vlak na de Tweede Wereldoorlog door het innovatieve en creatieve ontwerpersduo Charles en Ray Eames. Deze bijzondere stoelen met hun nog steeds moderne uitstraling verdienen het om eens in de kijker te worden gezet. We vertellen u hier meer over het ontstaan van deze stoel en wat deze stoel nu zo bijzonder maakt.

Revolutionair design halverwege de 20ste eeuw

De DSR stoel is ontworpen in een tijd van grote ommekeer. De wereld was eindelijk aan het recupereren van de verwoestende gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en in de VS stond men aan het begin van een versnelde industrialisatie. Er moest hard gewerkt worden voor zo min mogelijk geld. Dit kwam niet alleen tot uiting in bijvoorbeeld de bouw in de vorm van grote grijze gebouwen met een industriële uitstraling die zo veel mogelijk mensen moesten huisvesten, maar ook in de meubelindustrie. Het Museum voor de Moderne Kunsten in New York schreef in 1948 een wedstrijd uit met de titel ‘Low-Cost Furniture Design’. Het doel was om goedkope designmeubelen te presenteren. Charles en Ray Eames trokken met hun opvallende collectie aan stoelen meteen de aandacht. Een van de stoelen die hier voor het eerst werd gepresenteerd was de opmerkelijke DSR stoel. ‘DSR’ is de afkorting voor ‘Dining Side Rod’.

Bijzonderheden Eames DSR stoel

Wat maakt de Eames DSR stoel zo bijzonder? In die tijd viel deze stoel meteen op vanwege zijn moderne uitstraling en praktische kwaliteiten. Deze moderne uitstraling was te danken aan de mooie rondingen van de zitting gemaakt van met glasvezel versterkt kunststof in contrast met het opvallende onderstel dat bestaat uit diverse verchroomde staven en stoelpoten die geïnspireerd zijn op het industriële design van de Eiffeltoren. De praktische kwaliteiten van de stoel zijn de ergonomische vorm van de zitting, die perfect is afgestemd op het menselijke lichaam en het feit dat de stoel niet veel plaats in hoeft te nemen. De Eames DSR stoel behoorde tot de eerste stoelen van met glasvezel versterkt kunststof die op grote schaal werd geproduceerd.

Eames DSR in de 21ste eeuw

Het succes van de Eames DSR kent geen tijdsgrenzen, want het model raakte eigenlijk nooit echt uit de tijd. De stoelen zijn ook vandaag de dag nog een echte hit. Zeker nu er binnen de interieurinrichting steeds meer aandacht is voor modern design, leeft de populariteit van de DSR stoel nog eens extra op. Wat toentertijd als modern en trendy werd beschouwd, wordt dat nu nog steeds. Hadden Charles en Ray Eames een vooruitziende blik? We kunnen ze misschien beter beschouwen als de ultieme trendsetters binnen de wereld van het moderne meubeldesign.