De masterminds in het Eames huis

De naam ‘Eames’ zal bij wie zich enigszins heeft verdiept in modern meubeldesign niet vreemd in de oren klinken. ‘Eames’ is de achternaam van het ontwerperskoppel Charles en Ray Eames, dat halverwege de vorige eeuw furore maakte met het ontwerp van onder andere hun Eames DSR stoel. Dit is één van de modellen uit hun collectie van modern vormgegeven stoelen die voor het eerst bekendheid kreeg tijdens de ‘Low-Cost Furniture Design Competition’ in 1948: een designwedstrijd van het Museum voor de Moderne Kunst in New York.

Ontstaan van de Eames DSR stoel

In het ontwerp van de Eames DSR stoel valt heel veel samen; van de heersende tijdsgeest tot het voorhanden zijn van vernieuwende technieken en de chemie tussen de twee creatieve geesten van Charles Eames en Ray Bernice Kaiser Eames. Halverwege de vorige eeuw heerste er na een moeilijke tijd van oorlogen een vooruitstrevende en optimistische tijdsgeest. Daar pasten vernieuwende ontwerpen bij, waarvan de stoelen van het koppel Eames een ultiem voorbeeld zijn. Daarnaast was de VS, het geboorteland van beide ontwerpers, bezig met een snelle industriële ontwikkeling. Dit bood onder andere Charles en Ray Eames de mogelijkheid om nieuwe methodes en technieken te ontwikkelen voor het vormgeven van hun meubels. Dit resulteerde onder andere in de Eames DSR stoel met een mooie gebogen zitting van met glasvezel versterkt kunststof en een onderstel van verchroomde stangen.

Wie was Charles Eames? 

Charles Eames zag in 1907 het levenslicht in St. Louis in Missouri in de VS. Als tiener is hij werkzaam bij de Laclede Steel Company waar hij kennismaakt met vormgeving. Hij kiest voor een opleiding tot architect aan de Universiteit van Washington, maar zijn moderne ideeën worden daar niet gewaardeerd. Hij richt in 1930 een architectenbureau op samen met Charles M. Gray en in 1935 opent hij een ander bureau met Robert T. Walsh. Zijn talent wordt erkend door de Cranbrook Academy of Art in Michigan, waar hij ook gaat lesgeven. Zijn eerste grote ontwerpprijs wint hij in 1940 samen met Eero Saarinen tijdens de ‘Organic Design in Home Furnishing’ wedstrijd, georganiseerd door het Museum voor Moderne Kunsten in New York. In 1941 trouwt hij met Ray Bernice Kaiser.

Wie was Ray Bernice Kaiser?

Ray Kaiser werd geboren in 1912 in Sacramento in de Amerikaanse staat Californië. Zij raakte tijdens haar jonge leven gefascineerd door de schilderkunst en ging studeren aan de My Friend Bennet School in Millbrook in New York. Ook volgde ze tot in 1937 lessen in portretschilderen aan de Hofman School. Verder deed ze mee aan een expositie in het Riverside Museum in New York, waarbij de focus lag op Amerikaanse kunstenaars die zich bezighielden met abstracte kunst. Wanneer ze zich in 1940 aanmeldt bij de Cranbrook Academy of Art ontmoet ze Charles Eames, waar ze een jaar later mee trouwt.

Het succesvolle duo

De twee vullen elkaar goed aan, niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op artistiek gebied. Ze ontwerpen samen diverse producten en leggen zich onder andere toe aan het ontwerpen van meubels. Hun deelname aan de ‘Low-Cost Furniture’ ontwerpwedstrijd van het Museum voor de Moderne Kunsten in New York betekent hun grote doorbraak. De praktische designstoelen, waaronder de DSR stoel, werden in grote aantallen geproduceerd en het succes duurt nog steeds voort.